Acasa » Stiri imobiliare » Asigurarea casei PAD- Lege modificata
polita_img

Asigurarea casei PAD- Lege modificata

Promulgata de Presedintele Klaus Iohannis in data de 2 iulie si publicata in Monitorul Oficial in 6 iulie 2015, noua lege modifica si completeaza legea  260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Potrivit acesteia, companiile de asigurari nu mai au dreptul sa incheie o asigurare facultativa pentru locuinta, daca nu este incheiata in prealabil o asigurare obligatorie.

Astfel ca la articolul 3, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:  „Societatile de asigurare – reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD”.

In consecinta, in urma acestor modificari, societatile de asigurari vor fi obligate sa verifice daca proprietarul care doreste sa-si faca o asigurare facultativa, o are in prealabil pe cea obligatorie, care nu consta mai mult de 20 euro anual.

Nerespectarea, in orice mod, de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, a prevederilor prezentei legi, constituie contraventie, careii ii este aplicabila dispozitiile prevazute in Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si in normele emise de A.S.F. in aplicarea acesteia.

Este bine de stiut ca asigurarea obligatorie a locuintei acopera riscurile impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Proprietarii pot sa-si incheie asigurari obligatorii fie cu PAID, fie cu asiguratorii autorizati sa vanda asigurari de locuinte.