Acasa » Media » De ce sa iti cumperi un apartament?
7615255

De ce sa iti cumperi un apartament?

De ce sa platiti o chirie lunara si sa nu va achizitionati un apartament, daca rata lunara este mai mica decat chiria? Desigur, aceasta este intrebarea pe care o puteti adresa, cu diplomatie, unui client care se afla in cautarea unui apartament de inchiriat.

Pentru a lua in considerare aceasta hotarare, trebuie sa stiti care sunt orasele in care rata lunara la credit este mai mica decat chiria. Atunci cand achizitia este facuta prin programul guvernamental Prima Casa, garsonierele si apartamentele cu doua camere din mai multe orase se incadreaza in aceasta categorie.

Conform unui studiu, rata lunara la garsonierele cumparate in Capitala, prin programul Prima Casa, ajunge cu peste 20% mai mica fata de chiria medie lunara.

De exemplu, pentru o garsoniera pe Bulevardul Metalurgiei, in Zona de Sud a Bucurestiului ( sector 4 ), un cumparator, prin programul Prima Casa, plateste o rata de 164 de euro pe luna, comparativ cu un chirias, care plateste 200 de euro pe luna. Singura exceptie o fac apartamentele din zona centrala a Capitalei, care nu se incadreaza in acest program. Si in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20%, in comparatie cu chiriile lunare.

Spatiul mai mare presupune avansul mai mare.

Trebuie sa fiti corecti fata de clienti. Trebuie sa-i informati si asupra faptului ca, in cazul unei achizitii imobiliare prin Prima Casa, acestia trebuie sa plateasca un avans. Valoarea maxima pe care programul o poate oferi, pentru un apartament vechi, este de 57.000 euro, echivalentul in lei. De exemplu, persoanele care vor sa cumpere un apartament cu trei camere intr-o zona semicentrala a Capitalei vor plati un avans de aproximativ 18.400 euro + o rata de 327 de euro pe luna, in timp ce chiria este de 390 de euro pe luna. Se simte diferenta?

In anul 2009, de cand a debutat programul guvernamental, Banca Romaneasca a acordat, pana la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite.