Acasa » Stiri imobiliare » Dobanzile mici duc la cresterea cererilor pentru creditele ipotecare
Credite_imobiliare_ipotecare

Dobanzile mici duc la cresterea cererilor pentru creditele ipotecare

Piata imobiliara, dar mai ales clientii care doresc achizitioanarea propriei locuinte, sunt tot mai animati de scaderile semnificative pe care dobanzile le inregistreaza, atat la creditele ipotecare, cat si la cele din programul Prima Casa.

Cele mai ieftine credite ipotecare au dobanzi sub 5%, in timp ce creditele Prima Casa inregistreaza dobanzi de mai putin de 4% pe an, toate acestea facand ca numarul total al imprumuturilor pentru achitizionare, sa ajunga la finele lunii martie, la aproximativ 308.000. Cresterea s-a inregistrat, cu atat mai mult cu cat anul acesta s-a schimbat achitarea creditului din euro in lei.

In prezent cea mai avantajoasa oferta este reprezentata de un credit imobiliar standard care afiseaza o dobanda efectiva de 4,5% pe an. Astfel, la un credit de 180.000 de lei pe 30 de ani rata lunara este de 815 lei, iar costul total ajunge la 321.000 de lei. Stocul creditelor imobiliare in lei s-a dublat in ultimul an, la peste 10 miliarde lei. Avansul minim la un credit în lei este de 15%, in timp ce la euro este de 25%. In plus, creditele Prima casa, care se vand exclusiv in lei, au avans de numai 5%.