Acasa » Stiri imobiliare » Metamorfoză rezidențială 2017: adio apartamentelor „de criză”?
Media 1

Metamorfoză rezidențială 2017: adio apartamentelor „de criză”?

 

Piața autohtonă dă semne de maturizare și de trecere la o nouă etapă de dezvoltare

După șocul primit odată cu declanșarea crizei, piața locală a construcțiilor de locuințe nu a murit, ci s-a adaptat, ușor-ușor, la noile condiții de piață. Tipurile de locuințe construite recent sunt similare ca suprafață și preț cu apartamentele din blocurile vechi, dar amplasate, de regulă, în zone periferice ale marilor orașe. Iată însă că în piața imobiliară autohtonă se simte, din nou, vântul schimbării.

 

Există o diversificare a tipurilor de locuințe”

Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul companiei de consultanță Esop Consulting, consideră că oferta de locuințe noi (din Capitală, și nu numai) s-a diversificat mult în ultimii ani. Petrescu spune că „Acum se construiesc ansambluri rezidențiale pe toate palierele de preț, suprafață și finisaje, în aproape toate zonele Capitalei: în zona premium de lângă noul Business District din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, în zone centrale sau în inelul numărul 1, precum Grozăvești, Tineretului, Carol, Vitan și mai apoi următorul inel, precum Titan, Militari, Drumul Taberei etc. Există chiar și o diversificare a tipurilor de locuințe, în afară de ansambluri de apartamente, apar și ansambluri de case înșiruite în interiorul orașului.”

De aceeași părere este și Silviu Grigorescu, director general al Hanner România (compania dezvoltatoare a ansamblului The Park Apartments din București), potrivit căruia „lucrurile s-au schimbat într-un ritm rapid în ultimii ani”. Grigorescu susține că numărul dezvoltatorilor cu experiență din piață a crescut, fapt ce a dus la o îmbunătățire a calității, dar și a amplasării proiectelor livrate.

 

Locuințe de lux versus blocuri la periferie

În perioada de criză, opțiunile cumpărătorilor interesați de piața rezidențială nouă erau puține, spune reprezentantul Esop. La vremea respectivă, existau ori apartamente periferice, grupate în doar câteva zone periurbane, fără conexiuni bune la mijloacele de transport, ori locuințe scumpe, amplasate în „zone de lux”.

Silviu Grigorescu susține că „Acum doar patru-cinci ani, majoritatea dezvoltatorilor de pe segmentul rezidențial erau persoane fizice sau firme mici autohtone aflate la primul proiect sau cu o experiență redusă care au construit pentru un singur segment de public: clienții programului Prima Casă. Pragul acestui program, de circa 60.000 de euro, suprapus cu o cerere mare pentru apartamentele de două și trei camere, au condus la anumite compromisuri fie privind calitatea construcției, fie localizarea proiectelor. Pur și simplu, nu pot fi construite apartamente de trei camere de calitate în centrul Bucureștiului la doar 60.000 de euro.”

Această concentrare pe factorul preț – a cumpărătorilor și, implicit, a dezvoltatorilor – a dus, în perioada de criză, la apariția unei abundențe de ansambluri rezidențiale amplasate la periferia marilor orașe, în special în zonele limitrofe ale Capitalei, punctează Silviu Grigorescu. Potrivit acestuia, (unii dintre) acești dezvoltatori au renunțat însă la o serie de beneficii normale pentru un ansamblu rezidențial: locuri de parcare, spații verzi, locuri de joacă etc. „Mulți fie nu au avut know-how-ul necesar, fie au fost limitați financiar sau au dorit pur și simplu o marjă de profit mai mare”, explică Grigorescu.

 

Apartamente mai accesibile

 

La început de 2017 însă, lucrurile au căpătat o cu totul altă turnură. Cel puțin așa susține Silviu Grigorescu, care afirmă că „Oferta este mult mai variată acum. Piața s-a maturizat în ultimii ani. Apartamentele sunt mai accesibile comparativ cu alte perioade, având în vedere că prețurile au stagnat sau evoluat foarte ușor, iar salariile medii au crescut constant. Clienții pot alege apartamente în proiecte cu o calitate crescută a serviciilor sau a lucrărilor de construcție”.

Există însă specialiști care susțin că trendul ascendent al ofertei va continua și în perioada următoare, iar Alexandru Petrescu se numără printre acești susținători. El consideră că „se va construi mult, vor începe proiecte noi, vor intra dezvoltatori noi pe piață, iar băncile vor fi deschise la acordarea de credite imobiliare, încurajând achizițiile de locuințe noi”. Cu o singură condiție, am adăuga noi: să nu existe vreun „cutremur” major în economia locală sau europeană.

 

Sursa: imobiliare.ro