Acasa » Media » Piata imobiliara de birouri din Romania vs. Hong Kong
cladiri-birouri-hong-kong

Piata imobiliara de birouri din Romania vs. Hong Kong

Potrivit unor studii realizate de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, orasele cu cele mai scumpe chirii de birouri din lume sunt Hong Kong, Beijing si Londra, datorata cererii foarte mari in randul companiilor de IT sau sectorul financial.

In centrul Orasului Hong Kong, chiriile ajung la 62 de dolari pe picior pătrat (1.744 dolari pe metru pătrat) pe an, mai ales ca  zona beneficiaza de hoteluri si magazine de lux, legaturi excelente de transport si este locatia aleasa de comunitatea bancara si financiara din orasul asiatic, rezultand astfel potrivit unui studiu recent ca amplasarea este unul din criteriile cele mai importante pentru inchiriere.

Facand o comparatie cu orasul Hong Kong, Romania este de 20 de ori mai accesibila  in conditiile in care in Bucuresti cu 100 de milioane de dolari pot fi cumparati 32.000 de metri patrati de astfel de spatii: „Piata locala a cunoscut un apetit investitional intr-o considerabila crestere in ultimele luni, depasind asteptarile generale privind volumul total tranzactionat in 2014. In final a fost inregistrat un volum anual record de investitii, de circa 1,1 miliarde euro. Romania se regaseste in prezent printre putinele tari in care se pot achizitiona cei mai multi metri patrati de spatiu de birouri prime intr-o piata in dezvoltare, cu perspective generoase de crestere pe termen mediu” declara Horatiu Florescu, presedintele si directorul general  The Advisers/Knight Frank.

Preţurile din Bucureşti sunt comparabile cu cele din Kuala Lumpur (Malaezia), unde 100 de milioane de dolari ajung pentru achizitionarea a 34.200 de metri patrati.

In Bucuresti, cea mai mare tranzactie incheiata anul trecut a fost achizitia centrului comercial Promenada de catre fondul sud-african de investitii, in valoare de 148 milioane de euro. Pe piata de birouri, cea mai mare tranzactie, in valoare de 120 de milioane de euro a fost realizata in 2006.