Acasa » Stiri imobiliare » Se majoreaza impozitul pentru locuinte
impozite

Se majoreaza impozitul pentru locuinte

Mediafax a prezentat la inceputul acestui an, in luna martie, un document care prevedea o crestere de peste 6% a valorii impozitabile la toate categoriile de locuinte. Aceasta prevedere a fost discutata de catre Guvern, impozitul pregatit pentru locuinte, incepand cu anul viitor, sa fie majorat in proiectul actualizat al Codului Fiscal.

Astfel aducem in discutie valori impozitabile variabile, exemplificand astfel: pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 935 lei/metru patrat la 995 lei/metru patrat, pentru cele dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, si de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fara astfel de instalatii.

Apoi pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn sau piatra naturala, valoarea impozabila a fost urcata de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalatii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fara instalatii, iar pentru cladire-anexa cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.

Este foarte important de stiut cum se calculeaza valoarea impozitabila pentru o locuinta, iar in randurile urmatoarea vom prezenta detaliile necesare: valoarea impozabila a unei cladiri este determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila, exprimata in lei/metru patrat, la care se adauga un coeficient de ajustare in functie de zona si rangul localitatii de domiciliu.