Acasa » Media » Vești bune: se întețesc investițiile în infrastructură, inclusiv în afara Capitalei!
vesti bune

Vești bune: se întețesc investițiile în infrastructură, inclusiv în afara Capitalei!

Împrejurimile reprezintă un element important, dar adesea ignorat în procesul de alegere a unei locuințe. Fie că vrei să cumperi sau să închiriezi, pe lângă caracteristicile proprietății în sine, o importanță deosebită o are (sau ar trebui să o aibă!) și calitatea infrastructurii din zonă – un aspect ce va avea o influență semnificativă asupra calității vieții tale, pe termen lung.

Din acest punct de vedere, în afara Capitalei, inclusiv în orașele mai mici, se poate observa o evoluție clară în ultima perioadă. Potrivit Symmetrica, producător autohton de pavele şi borduri vibropresate, oraşele din provincie sunt tot mai deschise proiectelor de reamenajare a zonelor publice, autoritățile locale alocând în acest sens mai multe resurse decât în anii anteriori. Astfel, proiectele publice au reprezentat 60% din business-ul total realizat de Symmetrica anul trecut, procent valabil şi pentru întreaga piaţă locală de pavele şi borduri, care a înregistrat o creştere a acestui segment. Creşterea se datorează în mare parte absorbţiei tot mai bune a fondurilor europene, un element-cheie, ce contribuie la derularea mult mai rapidă a lucrărilor decât în anii trecuţi, explică oficialii Symmetrica.

„Dacă discutăm de infrastructura rutieră şi pietonală, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparaţii şi întreţinere de străzi şi trotuare. Această direcţie este dată pe de o parte de nesităţile de renovare în ceea ce priveşte infrastructura locală şi, pe de altă parte, de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pieţelor pietonale şi a parcurilor reprezintă alte investiţii ce ocupă un volum important în lucrările ce se execută în zonele urbane.”, susține Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Cele mai active orașe

Ținând cont de comenzile înregistrate de companie, reprezentanții acesteia au identificat cele mai active oraşe la capitolul investiţii în infrastructură urbană, acestea fiind, în ordine: Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Comăneşti, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Suceava şi Vaslui. În ceea ce priveşte tipurile de amenajări, proiecte mari, de anvergură, au fost derulate în Bacău, Comăneşti, Piteşti, Suceava şi Vaslui, celelalte oraşe din top (Baia Mare, Bistriţa, Ploieşti, Iaşi) concentrându-se mai degrabă pe mai multe proiecte în paralel, de dimensiuni mai mici.

BCR, finanțări de peste 5 miliarde de lei

O intensificare a concentrării pe infrastructură este semnalată și de sistemul bancar. Astfel, Banca Comercială Română a anunțat depășirea cifrei de 5 miliarde lei pentru finanțări acordate proiectelor de acest gen dezvoltate de autoritățile publice locale în perioada 2005-2015. „Dezvoltarea infrastructurii este critică pentru creșterea calității vieții în regiunile mai puțin dezvoltate. La nivel național, în regiunile mai puțin dezvoltate, finanțările acordate de către bancă au urmărit cu preponderență dezvoltarea rețelelor de apă / canalizare, dezvoltarea infrastructurii de management a deșeurilor, infrastructura rutieră, iluminat și transport public ori reabilitarea siturilor istorice”, spune Ștefan Buciuc, director departament Autorități Publice în cadrul BCR.

Cea mai mare parte din fondurile acordate de către BCR au mers către reabilitarea infrastructurii rutiere (drumuri județene și comunale, precum și străzi urbane ori rurale care sunt în responsabilitatea autorităților locale). O altă categorie majoră de proiecte a vizat o serie de intervenții pentru îmbunătățirea calității vieții, precum legături rutiere între comunități izolate, reparații ale școlilor și spitalelor, construcția de locuințe sociale, centre de asistență socială și îngrijirea persoanelor cu dizabilități, infrastructură de apă, canalizare și managementul deșeurilor.

Totodată, aproximativ un miliard de lei reprezintă co-finanțări ale unor proiecte realizate cu fonduri europene aferente programelor operaționale de care a beneficiat România în perioada 2007-2013, în special prin Programul Operațional Regional și Programul Național de Dezvoltare Rurală. La acestea se adaugă Programul Operațional Sectorial Mediu (sisteme integrate de management al deșeurilor) precum și o serie de Programe de Cooperare Transfrontalieră.

Sursa: imobiliare.ro